Borkumse Stenen is het thuis van een grote diversiteit aan zeeleven en is een van de weinige plekken in de Noordzee waar nog natuurlijke riffen te vinden zijn. Voor de zeenatuur is Borkumse Stenen van levensbelang. Onderzoeksjounalisten van Follow The Money zochten recent uit hoe economische belangen, politieke keuzen en de natuur met elkaar strijden en hoe de natuur aan het kortste eind trekt.
Belangrijk gebied voor rifherstel op zee
De riffen van de Borkumse Stenen bieden een veilige leefomgeving voor veel verschillende diersoorten. Voor ARK Rewilding Nederland is dit een unieke en kansrijke plek om het herstel van oesterriffen te bevorderen. Veel oesterrifherstelprojecten worden uitgevoerd in ondiepe intergetijdengebieden. Deze plek is dieper gelegen, meer ‘offshore’. Het is belangrijk om op deze plek kennis op te doen over rifherstel. Dit is uiteindelijk essentieel voor de aanleg van grote riffen en daarmee het versterken van de biodiversiteit in de Noordzee.
Betere bescherming bieden
ARK Rewilding Nederland pleit voor betere bescherming van dit kwetsbare gebied. Het is aangewezen als natuurgebied (onder de Kaderrichtlijn Marien) en ligt aan de rand van het Waddengebied, dat aangemerkt is als Unesco Werelderfgoed. In Duitsland is ’Borkum Riffgrund’ aangemerkt als Natura2000 gebied. Toch wordt het in de praktijk niet beschermd zoals je mag verwachten bij een gebied met deze status. Menselijke activiteiten hebben een grote invloed op het gebied. Samen met andere natuurorganisaties roept ARK de overheid op om de natuur op de eerste plaats te zetten, zodat dit waardevolle natuurgebied niet verloren gaat.
Lees meer over de situatie in het artikel van Follow the Money: De strijd om de Borkumse Stenen en ontdek waarom bescherming van de Borkumse Stenen zo belangrijk is voor de natuur en de biodiversiteit in de Noordzee.