Je verwacht het niet meteen als je naar het troebele water kijkt. Maar onder de golven zwemmen, kruipen en deinen talloze dier- en plantensoorten. In de branding zwemmen zandspierinkjes, bewegen blauwe haarkwallen en drijven slierten knotwier. Verderop duiken visdieven naar hun maaltje. In het ondiepe water vind je krabben, garnaaltjes en de prachtigste schelpen. Om ervoor te zorgen dat de generatie van de toekomst zich betrokken en verbonden voelt, laten we ze al vroeg kennismaken met de levende Noordzee.
Buiten beleven
Langs de kust van de Noordzee kunnen kinderen avonturen beleven in de natuur. Ze zoeken naar beestjes, bewonderen zandkorrels onder een loepje en vangen zeewind. We vertellen de kinderen, juf en begeleiders hoe bijzonder de zee is en nodigen iedereen uit om het zelf te ontdekken. Voorafgaand aan de zeeles komen we op bezoek in de klas om vast een tipje van de sluier te lichten. En daarna is het tijd om zelf naar buiten te gaan!
Samen voor Noordzeenatuur
ARK Rewilding Nederland zet zich in voor robuuste en rijke natuur in de Noordzee. De zeelessen zijn door ARK ontwikkeld en bezorgen kinderen op de basisschool een onvergetelijke ervaring met de zee. Kinderen van de bovenbouwgroepen van basisscholen kunnen op drie verschillende locaties deelnemen aan een les op het strand. Om zelf te ontdekken hoe bijzonder de Noordzee is. Strandjutten, korren met een sleepnet, schelpen bekijken... natuurbeleving met al je zintuigen!
De lessen worden uitgevoerd door ervaren en enthousiaste begeleiders van onderstaande organisaties. Meer informatie lezen en aanmelden kan via:
- Zeeland: LMSea
- Noordwijk: Moedertje Groen
- Hoek van Holland: De Stad Uit
Dankzij een bijdrage van Waardenburg Ecology kunnen de zeelessen kosteloos worden aangeboden. ARK werkt samen met dit ecologisch adviesbureau aan het uitbreiden en versterken van de natuur en de biodiversiteit van de Noordzee. Dat is nu belangrijk, maar zeker ook voor de generaties die na ons komen. Om die te betrekken is het belangrijk dat kinderen leren over de natuur van de zee. En hoe gaat dat beter dan door buiten te struinen en zelf op onderzoek te gaan?