Dood leeft weer in het Kempen-Broek

26-02-2025
Ook ná de dood verdienen wilde dieren een plek in de natuur. Ze mogen er hun laatste, belangrijke rol vervullen: het teruggeven van de natuurlijke bouwstenen waar ze uit bestaan. Zo wordt de kringloop van het leven weer gesloten.

Helaas is het in veel Nederlandse natuurgebieden niet vanzelfsprekend dat dode dieren blijven liggen. Wettelijke regels, maar ook oude gewoonten, ontnemen de natuur de kans om de kringloop van het leven rond te maken. ARK Rewilding Nederland werkt daarom aan meer bewustwording en kennis over hoe dood doet leven. 

Opgeruimd staat netjes?

Jarenlang is men meer en meer vervreemd geraakt van dode dieren in de natuur. Kadavers worden vaak uit de natuur en uit het zicht van mensen weggehaald, bijvoorbeeld nadat ze zijn aangereden, verdronken in het kanaal, of vast kwamen te zitten in prikkeldraad. “Opgeruimd staat netjes” zou je misschien denken, maar voor de natuur is het juist een groot gemis. Belangrijke voedingsstoffen verdwijnen zo uit het systeem en de mineralenkringlopen worden onderbroken. Eeuwig zonde: wat eenmaal is verdwenen komt niet zomaar terug. 

Image
Grote kadavers
De lichamen van dode dieren vormen een cruciale bron van leven voor andere soorten. In de natuur gaat niets verloren: de kringloop van het leven betekent dat de dood van de een het leven van anderen vormt. Helaas is 'dood' op heel veel plekken uit de natuur gehaald. ARK Rewilding Nederland werkt aan het terugkeren van deze natuurlijke kringloop van het leven. Dat doen we onder andere in het Kempen~Broek, waar we ook les geven over het ecosysteem en de waarde van dode dieren in de natuur. We gebruiken daarvoor verkeersslachtoffers. In plaats van dat deze vernietigd worden, plaatsen we deze dode wilde dieren terug in de natuur. 

Een dood dier vormt juist een bron van leven

Wanneer dode dieren in de natuur blijven liggen, komen opgeslagen voedingsstoffen vrij voor de levensgemeenschap. Tal van dieren – van kever tot vos-, planten en schimmels profiteren hiervan. Er wordt niet alleen van gegeten, maar insecten leggen er bijvoorbeeld ook hun eitjes, vogels pikken de haren mee voor een nest en reeën gebruiken de botten als “natuurlijke likstenen”. Zelfs gieren komen wel eens op bezoek in Nederland om van aas te snoepen. Zo blijft geen bot onbenut. 

De mineralenkringloop herstellen

ARK startte eind 2024 met het Dood doet Leven project in het Kempen-Broek in samenwerking met Natuurmonumenten.  Zo onderzoeken we de rol van de dode dieren in de natuur en de kringloop van voedingsstoffen in verschillende natuurgebieden. Om meer te leren over de dieren in het Kempen-Broek die van deze kadavers gebruik maken doen we op verschillende plekken onderzoek met cameravallen. In de video zie je welke mooie beelden dit al heeft opgeleverd. 

Video URL
Contactpersoon