Riviernatuur
De eerste aflevering van ‘Wildernis onder water’ speelt zich onder andere af in de Millingerwaard, één van de eerste rewildinggebieden van ARK. Daar heeft natuurontwikkeling dankzij verschillende organisaties vrij spel gekregen. Programmaleider Bart Beekers vertelt in deze aflevering over de effecten van dynamische riviernatuur: “Hier is volop ruimte voor natuurlijke processen als hoog en laag water en opstuivend rivierzand.” Gallowayrunderen, konikpaarden en bevers houden het gebied open en gevarieerd. Daar profiteren bijzondere plant- en diersoorten van.
Wolfsmelkpijlstaart
De camera zoomt in op de bijzondere rivierduinen die hier metershoog konden opstuiven. Het zand wordt doorlopend afgezet door de rivier en door de wind weer op de duinen gelegd.
De droge zandige duinen bieden plek voor de zeldzame cipreswolfsmelk. Hij is giftig en daarom laten de grazers hem met rust. De gele bloemen trekken specifieke insecten aan, zoals de zeldzame wolfsmelkpijlstaart. De rupsen van deze forse groen-roze nachtvlinder zijn afhankelijk van wolfsmelksoorten. Zij kunnen wel tegen het gif. Sterker nog, ze maken er zelfs gebruik van door zich op hun beurt weer te beschermen tegen vogels. Eigenlijk zegt zijn uiterlijk al: “Blijf van me af!” Sinds de jaren zestig werd deze vlinder alleen nog als trekvlinder waargenomen. Maar nu fladdert er weer een stevige populatie in de Millingerwaard.
In beeld
Zo zie je dat alles in de natuur met elkaar in verband staat. De serie brengt dit prachtig in beeld en ook hoe de mens soms die natuur op weg helpt. De beelden zijn gemaakt door verschillende bekende natuurfilmers en de voice-over is ingesproken door actrice Jouman Fattal.
De serie is vanaf dinsdag 3 december te zien om 21.00 u. bij de EO op NPO 2.