Woensdag 3 april verzamelden de stagiaires zich bij Stichting Zeeschelp. Deze organisatie kweekt in opdracht van ARK platte oesters. Het broed van deze oesters wordt uitgezet op twee plekken in de Noordzee. Daar ontstaan nieuwe natuurlijke oesterbanken. Hoe leuk is het om dit kweekproces van dichtbij te bekijken. Ze kregen een uitleg tussen de waterbakken, de borrelende cilinders met voedzame algen en de containers vol substraat met daarop de eerste oesters. Ze kregen een beeld van het verzamelen van de eitjes, het opkweken tot larfjes en het uiteindelijke eindresultaat. Vooral het bekijken van de eerste larfjes onder de microscoop maakte indruk. "Wat een leuke friemeldiertjes!"
Daarna gingen de stagiaires naar de Oosterschelde om bruinvissen, vogels en zeehonden te spotten. De gewone en de grijze zeehond lieten zich van dichtbij bekijken, maar helaas geen bruinvis deze keer. "Je mag er van uit gaan dat ze er zeker zitten" verzekerde projectleider Ernst Schrijver hen.
Vervolgens bezochten ze de Brouwersdam. Daar ligt één van de schelpdierriffen in wording. Helaas was het waterpeil iets te hoog om het rif zelf te bekijken. Wel werden er verrassende vondsten gedaan op het strand en op de blokkendam. Een aangespoelde bot (platvis), mooie schelpen, anemonen en zelfs een restant van een zeekat ofwel sepia (soort inktvis). De zeekat lag in een plasje inkt. Ook de harde snavel was nog aanwezig. En met inkt kun je leuke dingen doen....
Een mooie afsluiting van een dag vol belevenissen, waarin het belang van natuurlijke processen en gevarieerde natuur duidelijk naar voren kwam.
Regelmatig worden bijeenkomsten met stagiaires georganiseerd. Bij een aantal van deze bijeenkomsten neemt ARK de stagiaires mee naar buiten.