Het Kempen-Broek als leefgebied voor de wilde kat

03-06-2024
Julia van Knippenberg
Student Master Forest and Nature Conservation
Na een lange afwezigheid is de wilde kat sinds 2014 weer te vinden in Nederland. Dat is bijzonder, want de soort stelt namelijk hoge eisen aan haar leefgebied en wordt gezien als boegbeeld voor een robuust, structuurrijk, en verbonden landschap.

In 2023 is ARK gestart met het project “Opmars van de Limburgse kat, een groene loper voor de wilde kat in Limburg”, waarin vier gebieden binnen Limburg zijn aangewezen die wilde katten mogelijk als leefgebied kunnen gebruiken. Een daarvan is het grensoverschrijdende Kempen-Broek, maar hoe kan de wilde kat hier komen, waar liggen precies de geschikte leefgebieden, en loopt ze er misschien al rond of niet?! Ik was de gelukkige die dit als afstudeerstage voor ARK mocht gaan uitzoeken. Een breed onderwerp, over een prachtig dier, en voor een mooi doel. Kortom, mijn droomstage! 

Het plan hiervoor was vanaf het begin snel duidelijk, namelijk, een habitatgeschiktheid- en corridoranalyse combineren met een cameravalonderzoek. Deze afwisseling in werkzaamheden vond ik ideaal. 

Voor de computeranalyses ben ik snel verschillende mensen binnen en buiten de organisatie gaan spreken en daarnaast op pad gegaan om het gebied te verkennen. Het uitvoeren van de analyse was heel leerzaam, maar de details erover zal ik je besparen. De resultaten lieten zien dat het Kempen-Broek goede leefgebieden heeft voor wilde katten en maakten ook duidelijk waar juist nog wat werk aan de winkel is om de soort een handje te helpen.

Image
Stage onderzoek wilde kat. © Julia van Knippenberg

 

Naast het werk achter mijn computer kon ik twee dagen in de week de natuur in voor mijn cameravalonderzoek, waarin ik op zoek ging naar wilde katten. Een goede voorbereiding hiervoor was key. Zo kwam ik er bijvoorbeeld op een pijnlijke manier achter dat je stinkende valeriaanolie beter niet in een weckpot mee kan nemen (oeps.. dan zit opeens heel je tas onder). Het ophangen van de camera’s was erg leuk en vaak uitdagend. Je moet het landschap bekijken door de ogen van een wilde kat: waar zou je willen schuilen en hoe zou je je hier verplaatsen? Een wilde kat laat zich niet tegenouden door regenbuien en modder, of door taurussen en wilde zwijnen. Dus ik ook niet. Het bekijken van de camerabeelden maakte het allemaal waard, want het was iedere week opnieuw een verrassing wat voor diersoorten langs zijn geweest. Ik ben veel leuke dingen tegengekomen en heb ontdekt dat pindakaas ook in de dierenwereld een algemene lekkernij is. Ook al heb ik geen wilde katten gezien verwacht ik dat ze in de toekomst zeker in het Kempen-Broek rond zullen lopen. 

Ik heb ontzettend genoten en enorm veel geleerd tijdens deze stage! Ook buiten mijn eigen onderzoek heb ik mee kunnen kijken met andere projecten en werkzaamheden binnen ARK. De leuke, leerzame, en waardevolle studentenochtenden, excursies, en themadagen hebben laten zien hoe rewilding in verschillende situaties toegepast kan worden en dat het werkt! Bovenal was het de liefde en enthousiasme voor de natuur die iedereen binnen ARK uitstraalt wat ik heb bewonderd en wat mij heeft gemotiveerd om op welke manier dan ook na mijn opleiding een bijdrage te leveren aan rewilding. Daar ben ik iedereen binnen ARK enorm dankbaar voor.
 

Image
Studenten en ARKers onderzoeken de mogelijkheden voor de wilde kat in Brabant.

                         

Meer informatie

Kennislinks