De voorgenomen proeven zorgen voor enorme geluidsklappen onder water, die het gehoor beschadigen van de dieren die er leven. Het beroep moet voorkomen dat de proeven op 1 september van start gaan.
De Borkumse Stenen is een beschermd natuurgebied. De bodem ligt er bezaaid met stenen, en dat is zeldzaam in de Nederlandse Noordzee. Ooit lag hier, net als in andere grote delen van de Noordzee, een gigantisch oesterrif. Zo’n rif is een bron van leven voor talloze diersoorten. Inmiddels zijn de riffen zeldzaam. Maar de Borkumse Stenen is zo’n plek waar resten van een rif overleven. Alhoewel het gebied nog steeds relatief rijk is aan natuur, heeft het rif lang niet meer de omvang en structuur van vroeger. De Nederlandse overheid wees de plek aan als KRM gebied. Dat wil zeggen dat het beschermd is onder de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Die richtlijn heeft tot doel om in Europese zeeën en oceanen de goede toestand van het mariene milieu te beschermen, en waar nodig te herstellen. Al sinds 2018 werkt ARK Rewilding Nederland aan dat herstel.
Dit jaar verleende de overheid een vergunning voor de aanleg van een boorplatform en gaswinning aan ONE-Dyas. De nieuwe vergunning geeft ONE-Dyas nu ook toestemming voor de seismische proeven. Samen met Vrije Horizon Schiermonnikoog, Stichting Doggerland, de Duitse organisatie Bürgerintiative Saubere Luft Osfriesland en de gemeente Stadt Borkum gaat ARK daartegen in beroep. Marijke van de Staak, projectleider Noordzee: “Al die activiteiten zorgen ervoor dat de natuur bij de Borkumse Stenen wordt beschadigd. De natuur is krachtig en kan zichzelf herstellen, mits het de rust en ruimte krijgt om dat te doen. We begrijpen dat de Nederlandse overheid op zoek is naar eigen gasbronnen. Maar we leven óók in een biodiversiteitscrisis en een klimaatcrisis. Die zoektocht moet niet ten koste gaan van de natuur die we zo hard nodig hebben om de uitdagingen van nu en in de toekomst het hoofd te bieden. Ons beroep moet ervoor zorgen dat de natuur zich kan blijven herstellen en uitbreiden in dit gebied. Daar is het immers voor aangewezen.”