"Het zal niemand zijn ontgaan; de wolf is na honderdvijftig jaar terug in Nederland! In ons onderzoek keken we naar de invloed van de wolf op de aasetersgemeenschap - de raaf, het wilde zwijn, de vos, buizerd, zwarte kraai en gaai - op de Veluwe.
Onze eerste vraag was hoe wij de wolf en de aaseters in beeld konden krijgen zonder ze te verstoren. Het antwoord: met het gebruik van wildcamera’s! Deze camera’s leggen 24/7 vast wat er voor de lens gebeurt. En als je voor deze camera’s een kadaver hebt liggen - afkomstig van afschot of een verkeersslachtoffer - dan heb je natuurlijk bingo. Zwijnen, vossen, raven, maar ook roodborstjes, dassen en zelfs edelherten kwamen af en toe eens een kijkje nemen naar wat zich allemaal afspeelde voor de wildcamera's.
In de periode van februari tot en met juni 2022 zijn wij om de week het veld in gegaan om batterijen en geheugenkaartjes van een aantal van deze wildcamera’s te verwisselen. Altijd een heel spannend moment, want wie weet ligt er wel een groot edelhertkarkas voor de camera! En snel de geheugenkaarten in de laptop en dan bladerend door de beelden hopen op een wolf…
En ons veldwerk werd alleen nog maar leuker, want in de maanden april en mei verbleven wij in een stacaravan op de Noord-Veluwe midden in de natuur! In deze periode volgden we de gezenderde raven met als doel om met hun hulp wolvenprooien te vinden. Het wonen op de Veluwe was voor ons een perfecte aangezien we dan snel het veld in konden gaan en niet helemaal vanuit Noord-Holland of Friesland hoefden te komen. We hebben een aantal locaties bezocht waar de raven langere tijd verbleven in de hoop een wolvenprooi te vinden. Door het samenwerken met partners van ARK zoals terreinbeheerders, hadden wij toestemming om op plekken te komen die niet toegankelijk zijn voor recreanten en zagen wij gebieden op de Veluwe die andere mensen niet zien.
Het enige wat wij met behulp van de raven hadden gevonden wat nog het meest op een eventuele wolvenprooi leek, was een hoopje botten en een tapijt van haar. Hier hadden we helaas niks aan voor ons onderzoek, maar het was wel een hele gave ervaring om zoiets te vinden met behulp van de raven.
Tijdens de wandelingen naar de wildcamera’s of de plekken waar veel raven zaten, hebben we ook enorm genoten van alles wat leeft op de Veluwe. Zo hebben we maar liefst 51 verschillende vogelsoorten kunnen identificeren op zicht en geluid, waaronder de rode wouw en de grauwe klauwier. Verder zijn we een hazelworm op het wandelpad tegengekomen, vlogen de meikevers om onze oren en vergezelden grazende konijnen ons langs de wandelpaden. Daarnaast zijn we ook nog een keertje met documentaire fotograaf Marielle van Uitert op pad geweest. Ze werkt op dit moment aan een boek over de wolf. Het project van ARK mag hier natuurlijk niet in ontbreken en is ze een dagje met ons meegegaan om foto’s van ons veldwerk te maken.
Wij hebben een geweldige tijd bij ARK beleefd! Naast ons eigen onderzoek hebben we ook veel inzicht gekregen in de andere onderzoeken van ARK en werden we als studenten overal bij betrokken door middel van studentenochtenden, excursies en themadagen. Je leert onwijs veel mensen uit het werkveld kennen en op die manier biedt ARK je de kans om je netwerk te vergroten. We zijn dankbaar dat wij ons onderzoek voor deze prachtige organisatie mochten uitvoeren!"